|
Vanaf Cafe De Generaal, dat vroeger een buurt station was lopen we het Baarnse Bos binnen.
Bij de Koningslinde lopen we naar de eerste vijver, de Grote Kom. Een aantal lange zichtlanen komen hier samen bij deze vijver die in een natuurlijke
laagte ligt en gevoed wordt door kwelwater.
Kort daarna wandelen we langs een tweede vijver, de Kleine Kom ook wel Lindekom genoemd door de Lindebomen die in een kring rond de vijver staan.
Bij de Kleine Kom begint een Berceau, een pad waarbij aan beide zijden heggen/bomen staan, die aan de bovenzijde met elkaar zijn verbonden, zodat er
een soort tunnel ontstaat.
We lopen door deze Berceau verder en geruime tijd later steken we de drukke N221 over.
We wandelen hier het bosgebied van de Hooge Vuursche binnen en volgen verschillende grote en kleine bospaden door dit bos. We passeren onderweg een
Bosbad en na een tijdje steken we de spoorbaan Utrecht-Arnhem over.
Na de spoorlijn wandelen we naar het Landgoed Groeneveld en al snel komen we langs een lange waterpartij met verschillen wandelpaden en bruggetjes.
We lopen hier door een prachtig landschapspark dat is aangelegd in de Engelse landschapstijl met vijvers, kronkelende beekjes, afgewisseld met bos,
weiland en akkers.
Via een statige eikenlaan komen we bij de ingang van Kasteel Groeneveld. Het kasteel werd gebouwd in 1710 in Rococo stijl en bestond toen uit het
middengedeelte van het huidige hoofdgebouw, het koetshuis en de oranjerie.
Als we verder wandelen door een fraaie beukenlaan passeren we eerst een huisboerderij, de Ossenschuur en even later een IJskelder.
Na nog enkele bospaden steken we de drukke N221 over en wandelen verder door een villawijk genaamd Wilhelminapark (ook wel 'Hoog Baarn' genoemd).
Hier lopen we langs oude statige herenhuizen en villa's met soms unieke torentjes en passeren een lange fraaie vijver, de Wilhelminavijver.
Als we de wijk uitlopen komen we langs station Baarn, dit fraaie gebouw dateert uit 1874. Wanneer we de spoorlijn oversteken komen we weer bij het
beginpunt van deze wandeling.
|
Het Netelenburchpad is een klompenpad dat begint bij het Gemaal Zeldert, vlakbij Zuidereind 35 te Baarn.
Vanaf de picknickplaats bij het gemaal Zeldert lopen we direct door een klaphek de dijk op langs de Eem en blijven dit dijkpad een tijdje volgen.
We passeren even later de boerderij Netelenburch en hebben daarna fraaie uitzichten over het polder landschap en de rivier de Eem.
We lopen door het natuurgebied de Wolkenberg van Natuurmonumenten. Het dijkgedeelte bij het Zuidereind maakte vroeger deel uit van de Grebbelinie die liep van Rhenen tot Bunschoten-Spakenburg.
Na het Zuidereind verlaten we de Eemdijk en lopen over een stille weg en passeren enkele boerderijen waaronder de op een terp gebouwde boerderij Grimmenstein uit de 18e eeuw.
Na Grimmestein verlaten we de weg en lopen dwars door de weilanden langs de kreek Zeldrecht en via enkele opstapjes lopen we van weiland naar weiland.
Voor de afsluiting van de Zuiderzee stond dit gebied regelmatig onder water door overstromingen.
Na een klein stukje asfalt lopen we opnieuw de weilanden in en via enkele koeienpaden lopen we naar de Wijde Wetering waar we op de Slaagseweg uitkomen.
Vanaf hier lopen we weer terug naar het Gemaal Zeldert waar we dit klompenpad begonnen.
|
Vanaf het station van Baarn lopen we naar de Wilhelminalaan en lopen langs de fraaie villa's van Hoog-Baarn.
We passeren de Wilhelminavijver het hoogste punt van Baarn.
Na de vijver en het plantsoen lopen we verder door deze wijk en steken even later de drukke Amsterdamse Straatweg (N221) over.
Vanaf hier lopen we het park van kasteel Groeneveld binnen en passeren de ijskelder van het kasteel dat nu een verblijfplaats is voor vleermuizen.
Daarna lopen we langs de Ossenstal en komt het kasteel zelf in zicht. Kasteel Groeneveld uit 1710 is in 2012 gerestaureerd en nu in beheer bij Staatsbosbeheer. Het landgoed rond het kasteel is ongeveer 130 ha en wordt ook beheerd door Staatsbosbeheer. De tuin van Groeneveld werd aangelegd in de Hollandse Barokke stijl, die wordt gekenmerkt door strenge geometrische vormen en imponerende oprijlanen. Langs verschillende waterpartijen lopen we naar de Wijnberg en verlaten dit fraaie park.
Daarna steken we de spoorlijn Hilversum-Baarn over en lopen de bossen in. Via de brede boslaan Slingerdreef lopen we verder door de bossen en steken even later de eerder genoemde spoorbaan weer over.
Even later lopen we onder de drukke A27 door en via verschillende bospaden lopen we naar het heide gebied van de Zuiderheide en passeren het theehuis 't Bulk.
Daarna steken we de Zuiderheide over en lopen naar de Westerheide die we eveneens oversteken. We passeren enkele grafheuvels en een grote zwerfkei. Onderweg zien we verschillende grazers.
Langs de Bussumerheide lopen we naar Crailoo en voor de Crailose Brug lopen we een woonwijk in van Hilversum Noord. Even later komen we bij het station Hilversum-Mediapark waar deze NS-wandeling eindigt.
|
Vanaf het station van Baarn lopen we onder de spoorbaan door en langs het Eethuys De Generaal.
Dit gebouw was vroeger het oude stationsgebouw langs deze spoorlijn en had zelfs een Koninklijke Wachtkamer voor de Koninklijke Familie.
Daarna lopen we het Baarnse Bos binnen en passeren al snel een grote vijver.
Even later lopen we over een kronkelpad, onder een haag van gesnoeide beukenbomen, richting de uitgang van het bos en voor ons ligt het paleis Soestdijk.
Langs de hekken van paleis Soestdijk wandelen we verder, door de bossen, naar het heidegebied De Stulp. Een heide- en stuifzandgebied met enkele vennen waar Charolais runderen grazen.
Na dit heidegebied wandelen we weer verder door de bossen en passeren op enige afstand het Pluismeer. Bij het informatiebord verlaten we even de route en lopen naar de vogelobservatiehut waar we een fraai uitzicht hebben over het Pluismeer en vele watervogels.
Als we verder lopen komen we langs de hekken van Drakestein en wandelen we even later het dorpje Lage Vuursche binnen. Veel oude boerderijen hebben hier een horecabestemming gekregen.
Als we de Lage Vuursche verlaten passeren we het Nivonhuis Koos Vorrink en lopen het Maartensdijkse Bos binnen. In dit bosgebied liggen enkele Dassenburchten en we passeren enkele waterkreken.
Even later passeren we het oude boswachtershuis en lopen we het Goois Natuurreservaat Zuid binnen. We lopen langs een oude zandafgraving en via een glooiend pad gaan we omhoog naar de Bosberg.
Bij de Bosberg dalen we af naar beneden en komen we uit bij station Hollandse Rading waar we de trein naar Hilversum nemen. In Hilversum stappen we over op de trein naar Baarn die ons weer terugbrengt naar het beginpunt.